Ett grönt te som torkas tillsammans med jasminblommor. Färska jasminblommor placeras i nät och läggs in bland tebladen. Vid tillverkandet av exklusiva jasmin teer byter man ut jasminblommorna 3 gånger. Blommorna avlägsnas och därefter handrullas de långa tebladen till små kulor. Det görs genom att man placerar tebladen i nätsäckar som hängs upp, vrids, snurras och pressas för hand tills tebladen blir till små kulor.
Löst jasmin te gör på samma sätt, men där kan man se jasminblommor som ligger kvar även efter torkning. Bladen snurras inte utan torkas som vanligt efter att de tagit arom från jasminblommorna.
Jasmin te är det absolut populäraste måltidsdrycken i Beijing men dricks flitigt även i andra delar av Kina. Jasmin blommans effekt anses vara väldigt närande för huden och sägs kunna motverka förtidigt åldrande av huden som kan uppstå vid hårt klimat som varma somrar och kalla blåsiga vintrar. Typiskt för Beijing.
Jasmin brukar också rekommenderas vid kvisslig och acne hud.
Jasmin te verkar lugnande på magen och passar bra med kraftig och kryddig mat samtidigt som den verkar mentalt uppiggande – varför den är utsökt under långa möten och tröttande arbete vid skrivbordet.
Jasmin te bryggs med 90 gradigt vatten. Koka upp vattnet och låt det stå 1-2 minuter beroende på vattenmängd. Använder man för hett vatten blir teet beskt och smakar även mindre aromatiskt. Är vattnet för kallt vecklas inte kulorna ut som de ska och teet blir även smaklöst.
Ta 2 g av löst jasmin te eller ca 12 kulor av rullade sorter – eller efter egen smak. Lägg i kopp och häll på 2 dl vatten, låt dra 1-2 minuter. Sila över till serverings kopp eller låt tebladen ligga kvar i muggen när du dricker ditt te.
Jasmin te brygger man 3 gånger på samma bladsats. Låt dra lite längre 2:a och 3:e bryggningen.